Nya regler atervinning

Ny lag – Sorty hjälper dig

Från den 1 januari 2024 ska alla kommuner i Sverige ha infört en fastighetsnära insamling av förpackningsavfall för hushållen. Senast 1 januari 2027 ska även skrymmande förpackningar hanteras på samma sätt. Här är sorteringskorgen från Sorty perfekt för att sortera din återvinning.

Kommunerna påbörjade arbetet redan 1 januari i år. Det handlar om att under perioden 1 januari 2024 till 31 december 2026 bygga ut och underlätta insamlingen av avfall via lättillgängliga insamlingsplatser. I praktiken innebär detta att kommunerna är skyldiga att samla in avfall i form av exempelvis papper, plast och metallförpackningar från de hushåll som inte har fastighetsnära återvinningsstationer. Senast 1 januari 2027 ska samtliga kommuner ha fastighetsnära insamlingsplatser.

Detta medför att det blir mycket smidigare för hushållen att på ett enkelt sätt kunna sortera olika material hemma för att sedan gå till en station för återvinning i närheten av boendet.
Läs mer

tvattvanor

Miljövänligare tvättvanor med Sorty

Att tänka miljövänligt blir allt viktigare i dagens samhälle. Att tänka på miljö och klimat är en väldigt betydelsefull sak. Vi på Sorty vill uppmärksamma detta och ge dig några tips på vägen mot ett mer hållbart sätt att tvätta.

I takt med att samhället går mot en mer hållbar och miljövänlig framtid är det viktigt att se över sina rutiner för hur man kan hjälpa till med detta. En enskild person kan inte göra allt men alla kan göra något och det skapar i sin tur en effekt på sikt.

Med tvättkorgen från Sorty kan ni enkelt sortera tvätten i olika fack, vilket medför att rätt plagg och rätt mängd tvätt körs i en fylld och effektiv maskin. På så vis blir det gynnsamt för miljön. Detsamma gäller förstås vid återvinning, vilket ska ske på ett så korrekt sätt som möjligt. Även här hjälper den smarta tvättkorgen till med sorteringen på bästa sätt. Läs mer

Sorty sponsrar Guldfemman

Sorty ny sponsor av Guldfemman

Den smarta tvättkorgen passar perfekt i ett omklädningsrum. Sorty är stolta och glada över att sponsra Guldfemman vilket innebär att alla nya föreningar som väljer att ansluta till managerspelet nu får en tvättkorg.

–Vi tycker att svenskt föreningsliv ska uppmuntras. Vi är själva föreningsmänniskor och förstår vikten av ett väl fungerade föreningsliv, säger Niklas Hellberg som är VD på Sorty AB.

Man kan kort beskrivet säga att Guldfemman är ett managerspel där man väljer ut sin ”drömelva” som består av fem spelare och ju bättre dem presterar i verkliga livet desto mer poäng får du som manager. Det finns även mängder av statistik att ta del av för personen som älskar att analysera. Det är ett roligt och bra sätt att engagera och skapa en extra nerv samt spänning i lokala klubbars matcher oavsett vilken sport det gäller. Läs mer

Nytt år – nya rutiner för tvätt

År 2024 är här och det ett perfekt läge att skaffa sig nya rutiner för tvätt och återvinning. Vad passar då bättre än att starta året med att rekommendera sina närmsta vänner om en tvättkorg som sparar tid och är bra för miljön men som även skapar en rutin för enklare och smartare hantering.

LÄS MER OM TVÄTTKORGEN HÄR

När det nya året ringer in och man ska börja sitt nya liv är det lätt man är lite för ambitiös i sina mål. Som att man direkt ska klara av att träna fem gånger i veckan, vilket i sig är en positiv inställning att ha, men det kan vara svårt att lyckas ta ett så stort steg direkt från start.

Men en väldigt enkel sak att göra är att förnya sin tvättstuga med en tvättkorg som rullar på hjul och hjälper dig att sortera tvätten på ett smidigt och enkelt. Tvättkorgen är utformad med fyra olika fack för sortering. På så sätt får man en optimal användning och sparar enormt mycket tid för betydligt roligare saker än att sortera tvätt som att t.ex. att njuta av en extra kopp kaffe eller att bara unna sig att ta det lugnt en stund.

I dagens samhälle blir det allt viktigare att tänka på miljön och bidra på alla sätt man kan. Tvättkorgen är anpassad med fyra olika fack som var och en är enkla att ta bort från lättmetallställningen och som vid fyllda tvättpåsar innebär en full maskin med tvätt. Därmed optimerar du varje tvätt i maskinen till max och på så vis blir det en mindre miljöpåverkan. Dessutom finns möjligheten att använda de Svanenmärkta tvättmedel som finns på marknaden.

Sortera återvinning. Värt att tänka på är att man utöver sortering för tvätt kan använda Sorty till återvinning. En påse för metall, en för plast, en för papper och en för kartong. Det finns det även mindre fack tillgängliga för små prylar. Påsarna är smidiga att ta bort från ställningen och vill man tvätta dem fungerar det utmärkt. Det är alltså den perfekta produkten för att sortera både återvinning och tvätt.

5 skäl till varför Sorty är ett bra val.

  • Spara tid
  • Tvätta miljövänligt
  • Bättre ekonomi
  • Fler funktioner
  • Lång hållbarhet

Kan man tvätta 30-graders plagg i 40 grader?

När det kommer till att tvätta kläder står vi ofta inför flera frågor och en av de mest frekventa frågor är ”kan jag tvätta 30-graders plagg i 40 grader?”. Kort sagt, det beror på plagget. Låt oss dyka djupare in i detta!

Tvättetiketten på dina kläder är mer än bara en liten bit papper som ibland skaver mot huden. Den är en skattkista av information om hur du bäst tar hand om dina kläder. När tillverkaren anger en maximal tvättemperatur på 30 grader, så är det vanligtvis en försäkring om att plagget inte kommer att krympa, blekas eller förlora sin form vid denna temperatur.

Om du tvättar ditt 30-graders plagg i 40 grader riskerar du att skada tyget. Fibrerna försvagas och plagget krymper. Dessutom kan färger blekna snabbare vid högre temperaturer, särskilt om plagget är färgat eller tryckt.

Det finns dock undantag.

Om plagget består av robusta material som bomull eller linne och inte är särskilt smutsigt, tål det ofta tvätt vid lite högre temperaturer utan skada. Men det är alltid bäst att hålla sig till tillverkarens rekommendationer för att försäkra att dina kläder håller så länge som möjligt.

Hur undviker man då att blanda ihop 30- och 40-graders plagg i tvättkorgen och få missfärgade och krympta kläder?

Svaret är enkelt: Sortera din tvätt effektivt!

Och just här kommer tvättkorgen Sorty in i bilden. Sorty, en smart tvättkorg, utvecklades för att hjälpa dig sortera dina kläder i fyra olika fack direkt efter användning. Den här innovativa lösningen låter dig enkelt separera dina 30-graders plagg från de som kräver 40-graders tvätt och även sortera efter färg. Du behöver inte längre leta igenom hela tvättkorgen för att hitta plaggen som kräver särskild hantering. Du har redan sorterat dem när du lade dem i korgen.

Med Sorty kan du inte bara undvika misstag i tvättstugan. Utan också spara tid och energi samt hålla dina kläder i bästa möjliga skick. Rätt skötsel av dina kläder börjar redan i tvättkorgen. Med Sorty är det lättare än någonsin att hantera dina plagg på rätt sätt.

Klicka här för att få mer information om Sorty!

Sorty hjälper dig att sortera tvätten utifrån 30 eller 40 grader

Är det säkert att tvätta gråa plagg med vita? Här är allt du behöver veta:

Varje gång vi står framför tvättkorgen ställs vi inför samma dilemma – kan vi verkligen tvätta gråa plagg tillsammans med de vita? För att undvika missfärgningar och bevara klädernas kvalitet krävs det att vi har grundläggande kunskap om tvättetiketter och tvättregler. Låt oss djupdyka i ämnet för att undanröja dina tvivel en gång för alla.

Första steget: Bekanta dig med dina plagg:

Innan du bestämmer dig för att blanda gråa och vita kläder i tvätten, är det viktigt att du är bekant med de specifika egenskaperna för dina plagg. Du behöver känna till vilket material dina kläder är gjorda av och vilka särskilda egenskaper de kan ha. Till exempel kan vissa tyger, som bomull och linne, ha tendens att blöda färg, särskilt om de är nya. Om plagget har några speciella tvättkrav, som till exempel endast handtvätt eller rengöring med kemtvätt, bör du också vara medveten om detta.

Vidare, när du känner till dina plaggs specifika egenskaper, kommer du att kunna ta välgrundade beslut om hur du ska hantera dem under tvättprocessen. Även om det inte alltid finns en etikett som berättar exakt vad du ska göra, kommer denna kunskap att göra det lättare för dig att undvika potentiella problem, såsom missfärgning av andra kläder.

Färgblödning:

En av de största riskerna med att tvätta gråa och vita plagg tillsammans är färgblödning. Vissa klädesmaterial, som bomull och linne, kan blöda färg, speciellt om de är nya. Om du inte är säker på om ett grått plagg kan blöda eller inte, kan du utföra ett enkelt test hemma. Blöt ett hörn av plagget med varmt vatten och tryck det sedan mot ett vitt papper eller en vit trasa. Om färg överförs, bör plagget tvättas separat.

Hur man ska separera tvätten:

Generellt sett är det bästa sättet att separera din tvätt enligt färg: vita, ljusa och mörka kläder bör tvättas separat. Detta gäller även gråa plagg. Även om grått tekniskt sett ligger mellan vitt och svart, kan det vara bäst att tvätta det med mörka kläder om det är ett mörkgrått plagg, eller med ljusa kläder om det är ljusgrått.

Att tvätta kläder korrekt kan verka komplicerat, men genom att förstå grunderna kan du förlänga dina kläders livslängd och se till att de alltid ser ut på bästa sätt. Kom ihåg att kontrollera tvättetiketterna, genomföra färgblödningstestet för nya plagg och separera dina kläder enligt färg. Med dessa enkla steg kan du känna dig säker på att dina vita kläder kommer att förbli ljusa och dina gråa kläder inte kommer att missfärgas.

 

Undvik missförstånd när du sorterar tvätt med Sorty 2.0

Du kan köpa Sorty i vår webshop eller maila vår kundtjänst på sales@sorty.se.

Zillah om Sorty

TV4 Talang-vinnaren älskar Sorty: ”Alla borde ha en i sitt hem!”

Smarta lösningar är Cecilia Ustavs melodi – oavsett om det handlar om jobbet som buktalare eller vardagssysslor i hemmet. Att hon således gillar Sorty är lika självklart som att fiskar kan simma och att jorden är rund …

– Jag tycker att alla borde ha en Sorty i sitt hem! säger Cecilia som för många barn är känd för rollen som Zillah i familjeshowen Zillah & Totte.

Sorty 2.0 är levererad och en av dem som verkligen längtat efter den nya versionen av världens smartaste korg, är buktalaren Cecilia Ustav. Cecilia, som vann den första säsongen av tv-showen Talang på TV4 och som sedan dess turnerar land och rike runt med sina förställningar om Zillah och hennes apkompis Totte, tog själv kontakt med Sortys vd Niklas Hellberg för att tala om hur mycket hon gillade tvättkorgen.


Smarta lösningar

– Jag skrev till Niklas på hösten 2022 och berättade hur mycket jag gillar Sorty och att jag ville beställa en ny. Vi skulle nämligen flytta och köparna av vår lägenhet älskade tvättkorgen lika mycket som jag och ville behålla den. Eftersom vi hade byggt in den i badrummet och köparna gillade den lösningen, lät vi den vara kvar, säger Cecilia som alltid försöker hitta smarta lösningar för att underlätta arbetet i hemmet.

Hittade Sorty

Det var som ett led i den ambitionen hon hittade Sorty.

– Jag var på jakt efter tvättkorgar där man kunde sortera tvätten direkt när den var smutsig. Men det tog tid att hitta någon för på de vanliga inköpsställena har de för det mesta bara ett eller på sin höjd två fack. Dessutom var dessa tvättkorgar väldigt stora och skulle ta upp hela badrummet. När jag till sist hittade Sorty kände jag direkt att jag hittat rätt.


Passar perfekt

Med sina fyra fack – ett för 30°-tvätt, ett för 40°-tvätt, ett för 60°-tvätt och ett för vittvätt – passar Sorty perfekt för Cecilia som även använder de små smarta facken för specialplagg.

– Sorty är fantastisk! Den har underlättat tvättandet så mycket för mig och min familj. Genom att sortera tvätten direkt när kläderna blivit smutsiga är det inte alls jobbigt att tvätta längre. Man kan göra det om man bara har en minut över och ser att en av tvättkorgarna blivit full.

Briljant funktion

Just att tvättkorgen rymmer lika mycket som tvättmaskinen, anser Cecilia är en briljant funktion. Sorty talar helt enkelt om för henne när det är dags att tvätta!

– När vi sedan skulle flytta, från en modern lägenhet till ett 20-talshus, fick jag som sagt inte med mig tvättkorgen. Jag började då fundera på vad som skulle passa i vårt nya hus. Kanske något i gammal stil? Men jag behövde inte fundera särskilt länge förrän jag kände att jag inte kommer att kunna hitta något bättre än Sorty – så det var klart att jag skulle beställa en till!


Inbyggd i badrummet

Cecilia och hennes familj har nu en inbyggd Sorty även i sitt nya badrum, med en bänkskiva över som även rymmer ett handfat.

– En superbra lösning tycker jag! Jag tycker att alla borde ha en Sorty i sitt hem! Det går liksom inte att gå tillbaka till en vanlig tvättkorg när man har haft en Sorty. Jag känner mig frestad att skaffa en till för att använda till återvinning, men där har vi ett helt annat system där vi sorterar i ett smalt skoskåp på väggen.

Var lika smart som Cecilia och köp din Sorty i vår webshop på Sorty.se eller maila vår kundtjänst på sales@sorty.se.

Med vänliga hälsningar

Teamet på Sorty

Sorty är en genialisk lösning

Mikael Jerkinger om Sorty tvättkorgDen smarta tvätt- och återvinningskorgen Sorty 2.0 har kommit till Sverige och sprids nu över landet – med god hjälp från föreningslotteriet Hemmavinsten.

– Det är en jättebra produkt som alla vinnare har stor nytta av, säger Mikael Jerkinger som driver Hemmavinsten i Jönköping.

Den för hushållsarbetet revolutionerande tvättkorgen Sorty har underlättat vardagen för många svenskar sedan den lanserades under 2018. Förra året släpptes en ny och förbättrad version med smart återvinningsfunktion och den intar allt fler svenska hem.

Utvecklat samarbete

För att snabbare kunna sprida korgen och konceptet har grundaren Niklas Hellberg tagit hjälp av olika samarbetspartners. En av dem är föreningslotteriet Hemmavinsten som varje månad tävlar ut en Sorty bland deltagarna i lotteriet.

– Niklas driver ju även sportresebyrån Nickes.Com som vi har haft ett bra samarbete med i många år. Sorty är en utveckling av det samarbetet och det känns jättebra att bredda vårt vinstutbud med den produkten, säger Mikael Jerkinger.

Föreningsägt lotteri

Hemmavinsten är ett föreningsstyrt lotteri som ägs av lokala idrottsföreningar. Mikael, som varit verksam i spelbranschen sedan han gick ut skolan, har sedan 2010 haft ansvaret för Hemmavinsten i Jönköping och han har fått erfara hur villkoren för föreningslivet förändrats genom åren.

– Idag är det svårt att hitta ideella föreningskrafter och det påverkar också försäljningen av produkter som föreningarna säljer av tradition. Tanken när vi drog i gång var att genom riktigt bra provision underlätta för föreningarna som med ett långsiktigt tänk blir vinnare.

”Genialisk lösning”

Från början byggde Hemmavinsten på att en storvinst lottades ut varje månad. På önskemål från föreningar modifierades konceptet efter hand så att det även drogs lite fler mindre vinster. Det var där Nickes.Com och sedermera Sorty kom in i bilden.
– Sorty är en bra vinst för alla har nytta av den. Jag tycker att den är jättebra och de fyra facken är en genialisk lösning. I stället för att slänga ner allt i en och samma korg sorterar man tvätten direkt vilket underlättar tvättarbetet väsentligt, säger Mikael Jerkinger.

Vill du också samarbeta med Sorty? Kontakta företaget via mejl till sales@sorty.se eller ring direkt till vd Niklas Hellberg på 070-370 55 55.

 

 

Tvättkorg och tvättsortering

Tvättkorg – allt man behöver veta om tvättkorgar, tvätt, tvättsortering

Innehållet:

Tvättkorg: mer om historia och tvättsortering

Mannen bakom Sorty heter Niklas Hellberg och är nöjd med hur utvecklingen av Sorty ser ut.

– Det känns riktigt roligt att se min idé om en smart sortering ta form och även också utvecklas vidare och jag ser fram mot att vidareutveckla Sortyn inom fler områden rörande sortering. Varför inte källsortering?

Niklas har tillsammans med bland annat ALMI (som finansiär) och partners i Sverige som Bengtssons Mekaniska tagit fram prototyper som sedan har utgjort mallen för produktion som sker i Kina. En agent i Kina hjälper till med kontakter och förhandlingar med tillverkaren. Det tar ca fyra månader från det att en tillverkning beställs till att den kommer fram till Sverige. I Sverige lagras Sorty hos DreamLogistics i Habo. Sorty beställs ju via webshopen och sedan tar det ca 2-4 dagar innan det kommer hem till dig. Vi i Sorty-teamet ser fram emot att välkomna dig i Sorty familjen!

Vi hörde av oss till Olle på Hagalunds Tvätterimuseum för att kolla historien om tvättkorgar. Han blev glatt överraskad över vårt intresse och berättade gladeligen hur man sorterat tvätt historiskt.

Så har tvättkorgen utvecklats genom åren

Hur länge har mänskligheten egentligen tvättat sina kläder och hur såg den första tvättkorgen ut? Olle Magnusson är föreståndare för Tvätterimuseet och han hjälper oss att reda ut begreppen.

Olle Magnusson driver Hagalunds tvätterimuseum i Stockholm och han har stor kunskap om tvättandets historia. Men hur länge har man egentligen tvättat kläder?

— Det kan nog ingen säkert veta. Men förmodligen så länge man haft kläder man kunde tvätta. Förmodligen kunde man redan skölja av sina urtida skinnkläder när dom blev för smutsiga, berättar Olle Magnusson för Sorty.se.

Tvättkorg torkladan

Torkladan vid Hagalunds Tvätterimuseum vid en kvällsvisning. Foto: Olle Magnusson

Sorty är ju den smarta tvättkorgen och naturligtvis är det av stort intresse att få reda på hur den första tvättkorgen såg ut.

— Det kan man inte heller säkert veta. Förmodligen var det en korg som inte var särskilt avsedd för tvätt. Det verkar som, om man tittar på gammalt europeiskt bildmaterial från 1600-talet, som att det då började finnas särskilda korgar för smutstvätt som var höga och smala. Samtidigt som bruket att mangla och pressa linne medförde att det kom fram särskilda tvättkorgar för manglad tvätt som var låga och 4-kantiga.

Tvätt vridmangel

En vridmangel som ska tyngas med sten. Detta exemplar står på Himmelsberga hembygdsmuseum på Öland. Olle Magnusson berättar att denna modell saknas på tvätterimuseet och de tar gärna emot en sådan till sin samling. Foto: Olle Magnusson.

Vem uppfann tvättkorgen?

— På olika håll i världen och utifrån olika material skapades förmodligen olika sorters särskilda tvättkorgar när behovet vid olika tider uppstod. Om de gamla tvättbilderna från Egypten (2000 år f.kr.) eller Pompeji (omkr. år 0) visar korgar eller andra ”baljor” kan vara svårt att idag säkert avgöra. Men det kan vara så.

Hur har tvättkorgen utvecklats från den första tvättkorgen till de som finns idag med tanke på färg, form, smidighet och användande?

— På gammalt europeiskt bildmaterial (Nürnberg 1531) kan man se att både smutstvätt och rengjord våt eller torkad tvätt förvarades i och bars/fraktades omkring i laggade träkärl. Mer sällan syns korgar på de äldsta bilderna. Korgens fördel är dock att den inte väger så mycket. ”Plaggen lades vid klappningen ofta i laggade baljor eller i s.k. ”kolfat”, stora korgar av flätad en.” (Lak och Byk i Småland 1850-1900. Åsa Wall 1963). Idag verkar den blåa stora IKEA-kassen av plast funnit en passande extra-användning som tvättkorg. Dess fördel är förmodligen att den är ännu lättare och formbar, lätt att ta med sig till och från tvättstugan.

Den svenska fabriksproduktionen

Den svenska fabrikstillverkningen av tvättkorgar började i slutet av 1800, då var det korgar tillverkade av träspån som gällde. I takt med utvecklingen så blev det längre in på 1900-talet allt vanligare med plastkorgar för smutstvätten.

Att tvätta sina kläder ofta har en påverkan på miljön menar Olle Magnusson och kommer samtidigt med råd om hur man ska tänka ur miljöaspekt.

— Rent allmänt kan man väl säga att man inte tvättade sina kläder så ofta förr i tiden som man gör idag och användningen av moderna tvättmedel, tillsamman med annat avlopp, har ofta lett till övergödning och nedsmutsning av vattendrag och sjöar. Därför ska man vara noga med vad man använder för tvättmedel, så att dom inte förstör miljön. Att torka tvätten utomhus, eller på torkvindar som man gjorde förr, istället för i torktumlare och torkskåp är ur energisynpunkt också att föredra. Beroende på hur energin, tvättmedlen och maskinerna framställs påverkar i olika mån den globala uppvärmningen.

Är de gemensamma tvättstugornas tid förbi?

Idag känner vi på Sorty oss lite nostalgiska och bjuder er kära kunder och läsare på en liten historisk tillbakablick på tvättandet. Vi konstaterar också att de gemensamma tvättstugornas tid kan vara förbi.

Förr i tiden gick människor till närmaste vattendrag för att tvätta sina kläder. Men 1851 uppfann James King en anordning som kunde snurra tvätten. Detta brukar räknas som den första moderna tvättmaskinen. 1901 kombinerade sedan amerikanen Alva John Fisher det hela med elektricitet och vips så var den första elektriska tvättmaskinen uppfunnen.

Men det skulle dröja innan tvättmaskinen slog igenom på marknaden och här i Sverige var det under 1900-talets början mer regel och undantag att de som skötte hushållens tvätt fick lägga flera dagars arbete på det hela när allting skulle tvättas för hand. Vid sekelskiftets början förekom faktiskt enkla tvättstugor i bostadshusen. Där kokades tvätten i pannor som eldades med ved eller gas. Ofta torkades tvätten på vinden. Dessa utrymmen saknade för det mesta uppvärmningsanordning, och på vintern kunde det ta en vecka innan tvätten var torr.

tvättkorg, tvättbräda och tvättbalja

Sjö, tvättbräda och tvättbalja. Så tvättade man förr i tiden. Foto: Pixabay

I området Röda bergen i Stockholm installerades 1925 Sveriges första moderna tvättstuga av HSB och med den moderna utrustningen som fanns att tillgå blev tvättandet en enklare historia än förr. 1950 hade bara 8 procent av de svenska hushållen tillgång till kollektiv tvättstuga, medan 12 procent hade egen tvättmaskin. Men den största delen av kläderna tvättades fortfarande för hand. När tvättmaskiner sedan blev vanligare och Kooperativa Förbundet startade tvättomater i de svenska städerna, så hade 80 procent av hushållen några år senare tvättmöjligheter i sina bostadshus.

Det blev sedan vanligare och vanligare med gemensamma tvättstugor i flerbostadshus. Men det är en trend som nu verkar vara på väg ner. Enligt en undersökning från Råd & Rön 2017 uppgav 28 av 35 kommunala bostadsbolag att de aldrig eller sällan byggde gemensam tvättstuga. Istället placerade de ut tvättmaskin och torktumlare i badrum, något som kan höja hyran. Detta är också något tidningen Östra Småland samt Sveriges Radio uppmärksammade samma år.

Svaret på varför det byggs färre gemensamma tvättstugor är högst troligt en bekvämlighetsfråga. Med tvättmaskin och torktumlare i den egna lägenheten slipper man besväret med att låsa upp sig genom att boka en tvättid. Man slipper också passa tiderna gällande torkning och hämtning, samt att man inte behöver städa tvättstugan efter sig.

Vem uppfann Sorty – en smart tvättkorg?

Sorty – en smart tvättkorg uppfanns av Niklas Hellberg 2011.

Tanken var att slippa sortera tvätt samma tvättkorg gång på gång.

Idag finns ju många tvättkorgar som bara har ett fack. Då sorterar man ju tvätten en gång. Sedan lägger man ju ner tvätten i samma tvättkorg igen och får sortera nästa gång igen. Detta är ju inte smart tyckte jag. Jag funderade fram Sorty som har stora fördelar när det gäller att sortera tvätt i en tvättkorg. Man sorterar tvätten direkt i de fyra stora påsarna samtidigt som det finns mindre ytterfack på varje påse att sortera special-tvätt i.

Tack pappa!

Till en början med så hjälpte min pappa Janne mig med att ta fram den första prototypen för Sorty – en smart tvättkorg. Tanken var att försöka visualisera det som jag hade på skisser och i huvudet. Pappa gjorde så gott han kunde utifrån min beskrivning. Som ni ser kanske inte den första prototypen direkt liknar den Sorty vi ser idag!

Första versionen av Sorty - smart tvättkorg

Det som var viktigt var dock att ta steget och just göra den första prototypen av Sorty – en smart tvättkorg. Tack Pappa! Många idéer stannar ju i huvudet och förlöses inte. I mitt fall har jag alltid varit en man som gått från ord till handling. Både på gott och ont. Jag har ibland startat projekt för snabbt. Det jag lärt mig nu är att det är bättre att göra långsamt och rätt än fort och fel. Just Sortyn har definitivt fallit under den tanken. Detta har på ett sätt varit ett hobbyprojekt då min huvudsakliga verksamhet www.nickes.com upptagit min tid. Jag är i grunden också en väldigt oteknisk kille så att just utveckla en produkt istället för en tjänst ligger lite utanför min s k bekvämlighetszon.

Tack Jan-Ove!

Arbetet med Sorty fortsatte genom att jag tog kontakt med Veteranpoolen. Jag behövde hjälp med att ta fram nästa version av Sorty. Pappa hade inga maskiner hemma så vi skulle inte komma så mycket längre än till den första versionen. Till slut så fick jag napp och träffade en man som heter Jan-Ove Eriksson. Han hade jobbat som ingenjör, flygmekaniker, elektriker och tom undervisat i teknik. Han hade alla möjliga maskiner hemma i sitt garage i Öggestorp. När han träffade mig och jag presenterade min idé om Sorty så tyckte han det lät intressant och bekräftade intresse att börja jobba med mig. Sagt och gjort, vi skakade hand och han skulle betyda mycket för kommande versioner av Sorty.

Sorty i jamförelse med IKEA tvättkorg

När man ska köpa tvättkorg så är det framför allt förvaring man vill ha. Givetvis kollar man också på priset. Hur står sig då Sorty versus IKEA? Vi har jämfört och här är vår rapport.

Jämförelse tvättkorg IKEA versus Sorty:

  • IKEA har en som liknar Sorty och den har ett förvaringsfack. Sorty har fyra.
  • IKEA tvättkorg kostar 299 SEK och Sorty kostar 499 SEK. Om man delar kostnaden med antal fack så blir kostnaden per fack för IKEA 299 SEK men för Sorty 124,75 SEK (499/4)
  • Sorty har också ytterfack på varje tygpåse där man lägga specialtvätt.

Sorty 1.0 har mottagits väl och sprids nu i rask takt över Sverige. Fler och fler människor upptäcker fördelen med att slippa sortera tvätt mer än en gång. Du kan följa arbetet med Sorty på Facebook-sidan “Vi som vägrar sortera tvätt mer än en gång”!

 

 

Tvättkorg Sorty

SORTY 2.0 ÄR HÄR

Det är alltid en stor glädje när man får tillökning i familjen. Nu har Sorty – den smarta tvättkorgen fått sällskap av Sorty 2.0 och det firar vi såklart genom att ge er som förhandsbeställer rabatt.

Sorty har funnits sedan 2018. Men nu har vi gjort en redan bra produkt ännu bättre. Sortys grundare Niklas Hellberg förklarar:
– Vi har utvärderat Sorty 1.0 och hittade en del förbättringsområden. Sorty 2.0 är en förbättrad version helt enkelt, berättar han och fortsätter:
– Det är samma design. För blotta ögat ser man ingen skillnad. Men det är en kraftigt förbättrad hållbarhet vilket gör att den håller bättre och därmed är den bättre ur miljömässig synpunkt.

Niklas Hellberg meddelar också att det kommer presenteras ännu en nyhet om Sorty 2.0 vid senare tillfälle.

Sorty 2.0 är tänkt att levereras ut tidigast i början av januari nästa år. Vill du förhandsbeställa din Sorty 2.0 redan idag och spara 100 kronor? Klicka här.